Katalin Némethy
Magyar English
History About me Paintings Events Press

spacer

Édesapám, Némethy Zsolt önéletrajza
2008. november 15. 18:53:35 | in English

Némethy Zsolt
Némethy Zsolt

Némethy Zsolt Debrecenben született 1916-ban, édesanyja Rajzó Lívia (aki Rajzó Miklós egyetlen leánya volt. Miklós Magyarország híres portré és tájképfestője volt).

1939-től 1945-ig a Második Világháborúban katonaként szolgálta hazáját, emiatt meg kellett szakítania egyetemi tanulmányait. 1946-ban Rómába költözött, hogy művészetet és olajfestmény restaurálást tanulhasson. Egy évvel később Antwerp-be tette át székhelyét, hogy a helyi akadémián folytathassa tanulmányait.

1948-ban Angliába emigrált, ahol 1949-ben meg is házasodott. Első fia Steven, 1950-ben született Fulham-ban, Londonban.

1951-től 1953-ig Angliában, Ruthlandban élt, majd 1954-ben Londonba költözött és reklámcégeknél dolgozott és fejlesztette tovább művészetét, ekkor kezdett tájképeket is festeni.

1955-ben Londonba költözött, majd vállalkozó restaurátorként a város nyugati végén lévő galériáknak dolgozott, mint a Bond utcán lévő Richard Green vagy a st. James-i Omell galéria.

1956-ban megválasztották a Londoni Magyar Közösség elnökének és a "Mindszenty Ház" alapító tagjának.

1964-től Magyarországon festett.

1965-től festményeit a Királyi Művészeti Akadémián (Royal Academy of Art) mutatták be, az éves "Nyári Kiállítás"-on. Ez egy nagyon híres esemény, a világ minden tájáról, többezer művész próbál bekerülni de csak nagyon keveset fogadnak el.

Ezek után Némethy Zsolt sok időt töltött utazással, kedvenc helyseinek egyike Roses, mely Katalóniához és Barcelonához közel található. 1969-ben megbízták Erzsébet Királynő portréjának elkészítésével a Katonai akadémia részére.

A rákövetkező néhány évben Németországba, Ausztriába és Svájcba utazott, "Plein-Air" képeit poszt-impresszionista stílusban festette. Londonba vissaztérve újabb portrékat készített, a Katonai Akadémia Generálisainak, és Cardinal Heenan miniszternek is, továbbá Benedictine Abbot-nak.

1983 és 1984 között leginkább Magyarországon tartózkodott és a rokonaival találkozott. Ez volt az utolsó hazai látogatása, élete utolsó hat évében Londonban tartózkodott és alkotott tovább egészen a halála napjáig, mely 1990-ben történt.

back

© AyacLab Web Development